Ny lov mod dobbeltuddannelse får mig til at genoverveje mit studievalg

Dobbeltuddannelse skal ikke længere være en mulighed

Ifølge ny lov mod dobbeltuddannelse skal du ikke kunne tage en bachelor på samme niveau eller lavere end den, du har. Hvis du har taget en professionsbachelor som pædagog, så vil du i fremtiden ikke kunne tage en bachelor i psykologi. Nej. I stedet skal du stavnsbindes i den uddannelses- og karriereretning, du valgte, da du endnu ikke helt vidste, hvad du ville, da du gik ud af gymnasiet. Du skal stavnsbindes til en uddannelse, du valgte for at opbygge den perfekte kvote 2 ansøgning. Det var jo det, studievejlederen rådgav dig til, fordi du desværre færdiggjorde gymnasiet med et karaktergennemsnit, som ikke var højt nok til at søge ind på drømmeuddannelsen via. kvote 1.

I'm surrounded by idiots

Jeg bliver så sur på folkets vegne. Loven om at begrænse adgangen til uddannelser for dem, der allerede har taget en uddannelse på samme niveau eller lavere, er absurd og en dårlig samfundsmæssig investering for fremtiden. Jeg troede, vi var et land, som investerede i uddannelse. Ikke et land som frarøvede folk muligheden for at blive klogere.

Ork ja. Denne lov er måske en måde at undgå evighedsstuderende på, men har SU-reformen ikke allerede sat en stopper for det problem? Idéen i at folk kun skal kunne tage én statsfinanseret uddannelse, er sgu egentlig fornuftig, og jeg er helt enig i dette udgangspunkt, men hvorfor skal det gå udover de af os, som selv vil og kan finansere en ny uddannelse?

Vi bliver straffet for at skifte mening
og for ønsket om at blive klogere og dygtigere

Det er sørgeligt, at vi skal være et samfund, hvor dem, der ikke har karaktergennemsnittet til kvote 1 på deres drømmeuddannelse, men som inderligt brænder for et fag, og som går den ekstra lange vej for at opbygge en perfekt kvote 2 ansøgning, ikke længere skal have mulighed for dette. Studerende, der læser til socialrådgiver eller pædagog med henblik på senere at læse en bachelor og kandidat i psykologi skal åbenbart ikke længere have denne mulighed: De har jo en professionsbachelor, og gud forbyde, at de så fik lov at læse en bachelor i psykologi, som er en lavere uddannelse end en professionsbachelor, for at ende med en kandidat i psykologi. Vi ved jo alle sammen, at en socialrådgiver ikke tjener ligeså meget som en praktiserende psykolog, så hvor er det økonomisk fornuftige i dette aspekt på længere sigt?

can't even

Vi må åbenbart ikke videreuddanne os, for vi skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet, så vi kan bidrage økonomisk til samfundet, og som studerende bidrager du åbenbart ikke (nok).

Jeg kender flere, som ønsker at læse til sygeplejerske med tanken om en dag at læse til jordemoder, men nej. Det skal åbenbart heller ikke længere være en mulighed. Gud forbyde, at man ønsker at skifte karriereretning. Regeringen forstår virkelig at låse folk fast i en bestemt uddannelse eller en karriere.

Jeg bliver sur på de studerendes vegne, som ligesom jeg, ikke har karaktergennemsnittet til at læse drømmeuddannelsen. Jovist, jeg kunne jo bare have knoklet hårdere i gymnasiet for at få bedre karakterer – eller kunne jeg? Måske var der nogle ting som gjorde, at jeg ikke formåede at levere 12-tal efter 12-tal. Og selvom jeg fik 12-taller, var det måske i fag, som slet ikke var relevante for mit kommende uddannelsesvalg, og derfor ikke kunne bruges i en kvote 2 ansøgning. Det er også lige meget, men nu er jeg da sikker på, at jeg ikke har muligheden for at ændre mening, hvis jeg fortsætter og gennemfører mit nuværende studie. Måske meningen med dette studie var at bruge den som adgangsbillet til en anden uddannelse. Men nej. Det går ikke. Man må ikke dobbeltuddanne sig.

Drop ud før det er for sent

Hvis du, ligesom jeg, er i det mindste tvivl, om du er landet på den rigtige hylde i uddannelsessystemet, eller ikke har overvejet dine muligheder efter gennemført uddannelse meget nøje, så bør du måske bruge julen til at overveje det en ekstra gang, for du skal helst droppe ud, inden du gennemfører, hvis ikke du vil låses fast og stavnsbindes til en karriere, du ikke havde gennemtænkt til fulde.

Det er sørgeligt, at vi skal straffes for at ændre mening eller at gå den ekstra lange vej til vores drøm ved at opkvalificere os. Det må forventes, at der vil komme flere frafald på uddannelserne og flere arbejdsløse, hvis regeringen fortsætter med at gøre det svært for borgerne at uddanne sig.

Jeg kan trøste dig med, at reglerne først træder i kraft for sommeroptaget 2017, og derfor ikke kommer til at påvirke dem, der blev optaget på en videregående uddannelse i vinteren 2016/2017. Skulle det ske, at dem der bliver optaget på en videregående uddannelse i 2017, gennemfører en uddannelse men fortryder, så no worries. Du skal bare lade være med at anvende din uddannelse på arbejdsmarkedet i mindst 5 år, og så kan du søge dispensation for at blive optaget på en ny uddannelse.
Du kan læse mere om begrænsningen af dobbeltuddannelse her.

Hvis du skal være ung og dum, begå fejl og lære af dem, så gør det INDEN, du starter på en videregående uddannelse

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle dig, at du ikke skal være bange for at være ung og dum, at begå fejl og lære af dem, og det kan jeg til dels også, men vær’ ung og dum INDEN, du starter på en videregående uddannelse. Regeringen har nemlig lige gjort det lidt sværere for dig at skifte mening.

Skulle du have brug for at blive klogere på dit studievalg, så kan det være, du kan finde hjælp hos en studievejleder eller hos Uddannelsesguiden, men hvis du ligesom jeg ikke føler, at der er en uddannelse, der passer præcis til dig og dine drømme, så slå dig løs med et sabbatår eller fem, tag ud og rejs, oplev verdenen (jeg fortryder, at jeg ikke gjorde det i mine sabbatår), find inspiration, lær dig selv at kende og prøv dig frem. Vær’ ikke bange for at droppe ud, hvis studiet alligevel ikke er dig. Dit valg kommer højest sandsynlig til at forme resten af dit liv. Om du bliver færdiguddannet som 24 årig eller 30 årig betyder sgu ikke så meget, når du kigger tilbage på dit liv som 80 årig.

Skriv et svar